Narrative Text adalah teks yang menceritakan sesuatu yang imajinatif atau sesuatu yang hanya khayalan belaka dan tujuannya hanya untuk menghibur pembaca.

1. Jenis-jenis Narrative Text 
Narrative Text mempunyai inti cerita yang biasanya hanya berupa imajinasi penulis atau kejadian nyata yang ditangkap oleh penulis atau bahkan bisa gabungan keduanya. Dalam berbagai sumber Narrative Text dapat ditemui dalam bentuk :
a. fables (Cerita tentang binatang yang digambarkan berprilaku seperti manusia)
b. fairy stories (Cerita yang bersifat fantastik, penuh dengan keajaiban)
c. mysteries
d. science fiction
e. romances
f. horror stories
g. legends
h. historical narratives
i. personal experience (pengalaman pribadi yang ditulis)
j. ballads (balada, kisah yang bisa mengharukan pembaca, biasanya berupa cerita cinta yang tak sampai)

2. Generic Structure Narrative Text
Pada Narrative Text, susunannya adalah sebagai berikut :
a. Orientation
Yaitu pengenalan yang berupa : cerita tentang apa (what is the story about), siapa pelaku dalam cerita itu (who is the participant), dimana cerita itu terjadi (where is the place setting) dan kapan cerita itu terjadi (when is the time setting).

b. Complication atau Problem
Yaitu pada paragraf ini yang menjadi inti dari narrative text. Tanpa ada permasalahan, text ini hanyalah berupa paparan peristiwa satu yang diikuti dengan peristiwa yang lain. Masalah yang timbul dapat dibedakan menjadi :
- Natural Conflict
Yaitu permasalahan yang timbul karena pelaku cerita berhadapan dengan kekuatan alam.
- Social Conflict
Yaitu permasalahan yang timbul karena para pelaku itu saling berhadapan. Mereka bertemu pada waktu yang sama dengan berbeda kepentingan.
- Psychological Conflict
Yaitu Permasalahan yang timbul ketika pelaku cerita itu berhadapan dengan dirinya sendiri. Pertentangan antara nilai baik dan buruk, antara sifat rakus dan tenggang rasa.

c. Resolution
Yaitu masalah dapat diatasi. Dalam Narrative text, setiap permasalahan yang muncul harus ada penyelesaiannya, bisa ditutup dengan akhir yang menyenangkan (happy ending) atau tidak sedikit berakhir tragis, menyedihkan (sad ending).

d. Re-Orientation 
Hanya untuk Optional .

3. Ciri Kebahasaan Narrative Text
a. Menggunakan pola kalimat Simple Past Tense
b. Biasanya dimulai dengan kata keterangan waktu (Adverbs of Time) . Seperti : long time ago..., once, one, once upon a time.

4. Contoh Narrative Text


Kancil and Crocodile Story
        (Favorite Story from Indonesia)

Kancil, the small but clever mouse deer, had many enemies in the forest. Fortunately, he was quick-witted, so that every time his life was threatened, he managed to escape.
One of his greatest enemies was Crocodile, who lived in the river that bordered the forest. Many times Crocodile had tried to capture the small mouse deer. Crocodile was big, but he was not very clever. Kancil was able to trick him every time.
One day it was very hot. There was no wind at all to refresh the thirsty plants and trees of the forest. It was in the middle of the dry season. For many weeks no rain had fallen so that the little creeks where the small animals used to drink had dried up. Kancil was walking alone in the forest; he was very thirsty. He had walked a long way; looking for a brook where he could quench his thirst, but he had found only dry mud in the once gay rippling brooks. It was very quiet in the forest. All the animals seemed to sleep. Even the birds did not sing in the trees. Kancil finally decided to go to the river that bordered the forest. Usually he avoided going there as he knew that Crocodile was always on the look-out for him, waiting for an opportunity to catch him.
When he arrived at the river. Kancil looked cautiously around him. There was no body to be seen. The clear river water mirrored blindly the rays of the sun. step by step Kancil approached the water. His sharp eyes looked right and left; his pointed ears strained to catch the slightest sound. But no danger seemed to threaten him this time. Relieved, he bent his head to enjoy the cool water. Suddenly, his glance fell upon an object that was floating not far away from where he stood. It was a blackish thing. It looked like a fallen branch ………. Or, like the back of crocodile! Kancil jumped back, surprised and thoughtful. But he was also very thirsty. How could he possibly know whether the thing there in the river was really a log or a crocodile? Then he smiled a little as he  hit upon an idea. In a clear voice he shouted, “ Hey! There, you who are in the river. If you are crocodile, don’t answer me, but if you are only a long of wood, tell me your name!”
Now it was really Crocodile who was floating in the river. He had seen Kancil approaching and he was waiting for him to bend his head to drink. At the very moment when Kancil did not look. Crocodile would catch him. Without thinking any further, Crocodile answered Kancil in his gruff voice, “Don’t be afraid, I’m only a harmless log!”
Immediately, Kancil ran away as fast as his leg could carry him, while shouting over his shoulder, “O, stupid Crocodile, have you ever heard a log of wood talk?”
A fortnight later, however, Kancil forgot this incident. The dry season was not over yet and it seemed to be hotter than ever. Kancil remembered the cool, fresh river water. How wonderful it would be take a bath in it! He decided to try his luck once again. This time there was nothing suspicious to be seen, so Kancil went to the water and drank to his heart’s content. It was very quite, and also very hot. Without thinking any further Kancil went down into the river and began to splash himself. In his delight he forgot all about danger. He pick up a dry twig that was floating by and began to beat the water with it. He made so much noise that he woke up….who else, but old crocodile who was sleeping in the neighborhood.
“Well, well, this seem to be my lucky day,” thought Crocodile. In a flash he shot out of his hiding place and all of a sudden. Kancil felt sharp teeth biting into one of his legs. It hurt him very much, but though he was shocked and frightened Kancil did not lose his wits. Without hesitation he dipped the dry twig into the water and in a mocking tone he said, “stupid old log of wood, do you really think you have got me? It is only a twig you have in your mouth, not my leg. Here is my leg’ catch it if you can!”
Kancil moved the twig rapidly to and in front of Crocodile’s eyes. Crocodile could not see very well in the water and above all, he really was blockhead! He believed the clever tal of the little mouse deer, released kancil’s leg and snapped his jaw on the twig. Of course, kancil did not wait one second to jump out of the water and run to the safety of the woods. Though his leg was very sore, he laughed heartily. Once more he had tricked Crocodile.
  

Demikian  Pengertian, Jenis, Struktur, Ciri Kebahasaan dan Contoh Narrative Text. Mohon maaf bila ada kesalahan dalam penulisan. Semoga bermanfaat.


32 komentar:

  1. Thanks Banget gan Tugas Makalah saya jadi beres... Ijin Copas ya.. Buat di Print..
    - Wildan Hadi Pratama
    e-mail : wil_dan@live.ca

    BalasHapus
    Balasan
    1. terimakasih banyak atas contoh narrative text nya, sangat bermanfaat sekali.

      Hapus
  2. Sama-sama, silahkan copas kalau bermanfaat... sukses ya....:)

    BalasHapus
  3. im soo confused please, explain to be detail

    BalasHapus
  4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hi, I've just edited the material about Narrative Text simpler than before, please read again...:)

      Hapus
  5. personal experience adalah salah satu jenis dari narrative text ya? kasih contoh dong? saya jadi bingung nih entar baliknya ke recount? thx before.

    BalasHapus
    Balasan
    1. misalnya, dulu kamu pernah pergi ke suatu tempat, dan mungkin itu berkesan bagi kamu, nah kamu boleh menceritakan pengalaman kamu itu dalam bentuk tulisan. kamu harus menceritakannya dalam bentuk past tense,,,,, kan salah satu ciri narrative text kalimatnya mnggnakan kalimat lampau. itu saja si,,, :d

      Hapus
  6. mau nanya dong.. kalau yang judulnya diawali dengan kata why atau how.. itu masuk ke jenis mana?? mohon bantuannya~ ^^v

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yulius : Contoh segera meluncur.... :)
      Shofa : -"How" digunakan dalam Procedure Text, sesuai dengan definisinya yaitu (1).Texts that explain something works or how to use instruction. (2) Texts that instruct how to do a particular activity. Judul untuk Procedure text banyak yang menggunakan kata kata "How" contoh : How to make fried rice, How to operate a fan, etc.
      - "Why" bisa digunakan untuk judul Report Text. Karena pada report text membahas tentang pengamatan atau penelitian. Contoh judul : "Why flood can happen in Jakarta", pada judul tersebut bisa diungkap fakta-fakta secara ilmiah.

      Hapus
  7. terimakasih saya lebih mengerti

    BalasHapus
  8. mbak saya mau tanya, knight itu termasuk narrative text bukan? kalau iyaa ada yang bisa kasih tau contoh teks knight gak ya?

    BalasHapus
  9. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  10. Kan menggunakan simple past tense. satu kalimat shi gampan. Tpi klo banyak kalimat nya gak bisa. Gimana? Pengen banget bisa bahasa inggris ;(

    BalasHapus
  11. Wah mantap banget nih lengkap sekali, hehe.. Terimakasih

    BalasHapus
  12. mantap gan, btw kalau bisa ceritanya ditambah lagi gan biar lebih paham. Jangan lupa baca juga cara cara belajar bahasa inggris mudah dan cepat

    BalasHapus
  13. Download House Musik | Single Lagu Remix | Info School DJ |
    www.areadiscotheque.com

    BalasHapus
  14. while when you're a friend the two of you will get up-dates of each others posts and will exchange thoughts and events easily. paid facebook followers

    BalasHapus
  15. You could additionally require these U.S.A Facebook Likes for gaining competitors that are held online. how to get usa targeted facebook likes

    BalasHapus
  16. You could additionally require these U.S.A Facebook Likes for gaining competitors that are held online. how to get usa targeted facebook likes

    BalasHapus
  17. Terimakasih ulasan Materi Mengenai Teks Narrative nya, sangat bermanfaat

    BalasHapus
  18. Nice (h)
    Thank you very much!
    :) :) :)

    BalasHapus

Berkomentarlah dengan bijak, komentar anda sangat berarti untuk perkembangan blog ini!
* Komentar yang berisi Link Aktif Akan otomatis terhapus!

 
Top